I luuuv hazelnuts . . . : ) And this cookies are just heavenly good!
Składniki:
- ½ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 1 jajko
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka czekolady
- ½ szklanki orzechów laskowych
- ½ cup butter
- ½ cup sugar
- 1 egg
- ¾ cup plain flour
- ¾ cup oatmeal
- 1 teaspoon vanilla sugar
- ½ teaspoon baking powder
- 1 darkchocolate bar
- ½ cup hazelnuts
2. Do masy wbić jajko i dokładnie wymieszać.
3. W misce wymieszać mąkę i płatki owsiane. Dodać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Zawartość miski połączyć z masą maślano-jajeczną.
4. Pokruszoną czekoladę i pokruszone orzechy wymieszać z pozostałymi składnikami. (Im dokładniej będą wymieszane, tym ciasto będzie lepsze.)
5. Niewielkie porcje ciasta kłaść łyżką na wysmarowaną (lub pokrytą papierem do pieczenia) blachę w odległosći 2 cm jedna od drugiej, gdyż podczas pieczenia ciasto urośnie.
6. Uformować porcje ciasta w płaskie, okrągłe placuszki.
7. Piec 12-15 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
1. Mix butter and sugar until it became smooth.
2. Add egg and mix thoroughly.
3. In another bowl, mix the flour and oatmeal. Add the vanilla sugar and baking powder. Combine the oatmeal-mix with the butter-and-egg mix.
4. Crush chocolate and nuts and mix it with other ingredients.
5. Small portions of dough to put a spoon on baking paper at a distance 2 cm from each other, because when baking dough will have risen.
6. Shape the dough into portions of flat, round cakes.
7. Bake for about 12-15 minutes at 175 degrees Celsius.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz